Succes voor Bijen en boeren redden!

In deze nieuwsbrief: Europees burgerinitiatief "Bijen en boeren redden" verzamelt 1,2 miljoen handtekeningen - nieuws en actiemiddelen over GMO-regelgeving - SLAPP-rechtszaken - handel in verboden pesticiden en Roundup-rechtszaken in de V.S.

Hartelijk dank voor uw steun aan het Europese burgerinitiatief "Bijen en boeren redden". 1,2 miljoen EU-burgers tekenden voor een stop op synthetische pesticiden. De pesticidenindustrie stond al klaar om de mislukking van dit initiatief te vieren, maar ze hadden niet op jullie gerekend! Wij vertellen over de volgende stappen, en delen nieuws over andere actuele onderwerpen: Giftige Handel, nieuwe Roundup rechtszaken in de VS, GGO consultaties en SLAPP rechtszaken om critici van de gifindustrie het zwijgen op te leggen.


Bijen en boeren redden: wat nu?

Wij steunen actief het Europees burgerinitiatief "Bijen en boeren redden!" Succes betekent een belangrijke stap in de richting van een pesticidenvrije landbouw. Die stap is zeer urgent, zowel voor onze gezondheid als voor herstel van de biodiversiteit. Hard nodig om ons en de volgende generaties een toekomst te geven. Uw hulp heeft bijgedragen aan het succes van dit initiatief! De organisatoren overhandigen alle handtekeningen (digitaal en op papier) aan de nationale autoriteiten die belast zijn met het controleren van de geldigheid van de handtekeningen. Na deze validatie (begin 2022) zullen de EU-Commissie en het Parlement de organisatoren ontvangen. De reactie van de Commissie komt op de agenda van het EU-parlement. Duurzame landbouw en pesticiden zijn nu al een heet hangijzer, omdat de industrie de doelstelling van 50% vermindering van pesticiden in de EU Farm to Fork Strategy zwaar aanvalt. De eerste aanval is afgeslagen toen het EU Parlement ondanks een enorme lobby van de landbouwchemie op 6 oktober een rapport aannam dat deze stap steunt. Daarmee is de weg vrij voor de Europese Commissie om met stevige voorstellen te komen.Giftige handel

Gifproducenten zoals Bayer-Monsanto, BASF, Syngenta en Corteva maken grote winsten door pesticiden te produceren en te exporteren die in Europa verboden zijn. Ze verkopen de producten aan andere landen en de residuen komen terug in geïmporteerd voedsel. Deze nieuwe video vertelt het verhaal van giftige pesticiden en internationale handel.


Roundup rechtszaken in de V.S.

De rechtszaak Donnetta Stephens v. Monsanto vindt momenteel plaats in Californië. Het is de vierde Roundup kanker rechtszaak die voor de rechter komt en de eerste sinds 2019. Stephens lijdt aan non-Hodgkin lymfoom dat ze wijt aan haar gebruik van Roundup onkruidverdelger gedurende meer dan 30 jaar.

Monsanto verloor elk van de drie vorige rechtszaken. De advocaten van de eisers toonden de juryleden meerdere wetenschappelijke studies die potentiële gezondheidsrisico's van glyfosaat en Roundup beschrijven. De advocaten gebruikten ook "de Monsanto papers" als bewijs. Die tonen dat het bedrijf opzettelijk pogingen deed om regelgevers te manipuleren en wetenschappelijk onderzoek tegen te houden of bij te sturen.

Tegelijkertijd won Bayer-Monsanto op 6 oktober wel voor het eerst een zaak tegen Destiny Clark. Zij stelde dat haar kind kanker heeft gekregen doordat zijzelf Roundup heeft gebruikt, terwijl ze niet wist hoe gevaarlijk dat is. Die claim vond de jury niet te bewijzen. Bayer probeert ondertussen toekomstige rechtszaken te voorkomen door te stoppen met de verkoop van Roundup en andere glyfosaat producten aan particulieren in de VS vanaf 2023. Maar het bedrijf blijft de producten wel gewoon verkopen voor gebruik door boeren en commerciële gebruikers.

Blijf het laatste nieuws volgen op de U.S. Right to Know's Trial Tracker.


Ruim 69.000 reacties op voorstel GMO-regelgeving in de EU 

Nu de chemische industrie haar verdienmodel voor verkoop van pesticiden in gevaar ziet komen, dringt zij aan op afschaffen van regels voor "nieuwe" vormen van genetische manipulatiem. Zo hoopt ze de winsten op patenten en de zaadmarkt te vergroten. De EU vroeg mensen wat zij vinden van het idee om minder regels voor GMOs. Hierop reageerden burgers uit vele EU landen, met heel veel afwijzende reacties. De nieuwe technieken zoals CRISPR blijken veel minder nauwkeurig dan de industrie beweert. Een zorgvuldige beoordeling op de lange termijn effecten blijft voor elk product van groot belang. Ook willen mensen dat ze een keuze houden en dat gentech producten van een duidelijk label voorzien blijven.


Onderneem actie tegen SLAPP's

Milieu-NGO's en activisten die hun stem verheffen over milieukwesties zijn het doelwit van SLAPP-rechtszaken: Strategic Lawsuit Against Public Participation. Dit zijn "onrechtmatige rechtszaken aangespannen door een private partij met als doel kritische meningsuiting het zwijgen op te leggen". Een vreselijk voorbeeld van een SLAPP-zaak is die tegen de Franse activiste Valérie Murat. De woordvoerster van "Alerte aux Toxiques" en dochter van een wijnmaker - die overleed aan kanker veroorzaakt door blootstelling aan pesticiden - publiceerde een studie over residuen van pesticiden in Bordeaux-wijnen. Zij werd in februari 2021 veroordeeld tot het betalen van 125.000 euro aan de wijnindustrie als "schadevergoeding" voor "denigratie", oftewel de industrie in een kwaad daglicht stellen.

Teken en deel deze petitie tegen dit onrecht en vraag vicevoorzitter van de Europese Commissie Jourová en EU-commissaris Reynders actie te ondernemen om SLAPP's te stoppen.

 
(© Umweltinstitut München e.V.)


Wilt u ons werk steunen?

Bedankt voor uw eerdere steun voor ons werk tegen schadelijke pesticiden en ecocide! U kunt ons ook nu helpen met een donatie. Ons werk is vrijwillig, maar we hebben geld nodig voor de campagnes tegen de hernieuwde toelating van glyfosaat en andere pesticiden. Hartelijk dank!


Contact


 


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/monsanto/www/website/code/core/ObjCache.php:420) in /home/monsanto/www/website/code/core/logger.php on line 286

start test output:
execution took: 0.039624929428101 seconds
aantal db queries: 29
aantal update db queries: 0
aantal parser calls: 14